15 mooiste natuurgebieden aan de Belgische kust

Natuurgebieden aan de Belgische Kust

Mooiste Natuurgebieden aan de Belgische Kust

De Belgische kust staat bekend om zijn prachtige stranden en bruisende steden, maar wist je dat er ook indrukwekkende natuurgebieden te vinden zijn?

In dit blogartikel nemen we je mee langs de 10 mooiste natuurgebieden die zich op maximaal 15 km afstand van de Belgische kust bevinden.
Van duinen en bossen tot wetlands en polders, deze natuurgebieden bieden een oase van rust en schoonheid.

Ontdek de ongerepte natuur en geniet van adembenemende landschappen tijdens je volgende bezoek aan de Belgische kust!

1. Het Zwin Natuur Park

Het Zwin Natuur Park is een uniek natuurgebied dat zich uitstrekt tussen België en Nederland. Dit uitgestrekte gebied bestaat uit duinen, slikken, schorren en polders.

Het is een belangrijk broedgebied voor vele vogelsoorten en trekvogels. Het park heeft ook een bezoekerscentrum waar je meer kunt leren over de flora en fauna van het gebied.

2. De Westhoek

De Westhoek is een veelzijdig natuurgebied dat zich uitstrekt langs de Belgische kust. Het gebied bestaat uit duinen, bossen, polders en moerassen. Hier kun je prachtige wandelingen maken en genieten van de rust en stilte van de natuur.

Vergeet niet om je verrekijker mee te nemen, want je kunt hier veel verschillende vogelsoorten spotten.

3. Het Calmeynbos

Het Calmeynbos is een uitgestrekt bosgebied dat zich bevindt tussen De Panne en Koksijde. Het bos is ideaal voor wandelaars en fietsers die op zoek zijn naar een rustige plek om te ontspannen.

Het Calmeynbos heeft ook enkele vijvers waar je kunt genieten van de prachtige omgeving.

4. De Houtsaegerduinen

De Houtsaegerduinen is een beschermd duingebied in de buurt van Oostduinkerke. Dit natuurgebied is ideaal voor wandelaars die willen genieten van de natuurlijke schoonheid van de Belgische kust.

Het gebied biedt een divers landschap met duinen, bossen en open vlaktes.

5. Het Hannecartbos

Het Hannecartbos is een bosgebied dat zich bevindt in de buurt van De Haan. Dit bos is perfect voor natuurliefhebbers die op zoek zijn naar rust en sereniteit. Het Hannecartbos biedt verschillende wandelroutes die je kunt volgen om de prachtige natuur te verkennen.

6. De Uitkerkse Polder

De Uitkerkse Polder is een uitgestrekt wetlandgebied in de buurt van Blankenberge. Het gebied staat bekend om zijn rijke biodiversiteit en is een belangrijk broedgebied voor vele vogelsoorten. Hier kun je genieten van prachtige wandelingen en vogelspotten.

7. Het Vlaams Natuurreservaat De Doornpanne

Het Vlaams Natuurreservaat De Doornpanne is een natuurgebied dat zich bevindt tussen Koksijde en Oostduinkerke. Het gebied bestaat uit duinen, bossen en moerassen.
Hier kun je genieten van prachtige wandelingen in een ongerepte natuurlijke omgeving.

8. Het Zeebos

Het Zeebos is een bosgebied dat zich bevindt in de buurt van Wenduine. Het gebied bestaat uit loofbossen en open grasvlaktes. Hier kun je genieten van rustige wandelingen en picknicken te midden van de natuur.

9. Het Koninklijk Domein van Sint-Idesbald

Het Koninklijk Domein van Sint-Idesbald is een groot natuurgebied dat zich bevindt tussen Koksijde en De Panne. Het domein staat bekend om zijn prachtige bossen, duinen en vijvers. Hier kun je genieten van lange wandelingen door het groen en picknicken in idyllische settingen.

10. Het Natuurpark Westkust

Het Natuurpark Westkust is een veelzijdig natuurgebied dat zich uitstrekt langs de Belgische kustlijn. Het park bestaat uit duinen, polders, bossen en wetlands. Hier kun je genieten van diverse wandel- en fietsroutes die je door de prachtige natuur leiden.

11. Het Groot Schoor

Het Groot Schoor is een uniek natuurgebied in de buurt van Nieuwpoort. Het is een drooggevallen schorrengebied dat een belangrijke habitat biedt voor verschillende planten- en diersoorten.
Tijdens laagwater kun je hier prachtige wandelingen maken en genieten van de ongerepte natuur.

12. Het Provinciaal Domein Raversyde

Het Provinciaal Domein Raversyde is een historisch en natuurlijk park dat zich bevindt tussen Oostende en Middelkerke. Het park bestaat uit duinen, bossen, bunkers en een museum.
Hier kun je genieten van mooie wandelingen door de natuur en meer te weten komen over de geschiedenis van de regio.

13. Het Duinengebied De Hoge Blekker

Het Duinengebied De Hoge Blekker is een beschermd duinengebied in de buurt van Koksijde. Met zijn imposante duinen en uitgestrekte stranden is dit gebied een paradijs voor natuurliefhebbers.

Maak een wandeling naar de top van De Hoge Blekker, het hoogste duin van de Belgische kust, en geniet van het panoramische uitzicht.

14. Het Provinciaal Natuurpark Zwinbosjes

Het Provinciaal Natuurpark Zwinbosjes is een klein maar prachtig bosgebied in de buurt van Knokke-Heist. Het park bestaat uit loofbossen, graslanden en vijvers.
Hier kun je heerlijk wandelen en genieten van de rust en stilte van de natuur.

15. Het Koolhofputbos

Het Koolhofputbos is een bosgebied dat zich bevindt in de buurt van Bredene. Het bos bestaat uit verschillende soorten bomen en biedt een ideale omgeving voor wandelaars en fietsers.
Hier kun je genieten van de schoonheid van de natuur en misschien zelfs wat wilde dieren spotten.

Conclusie

De Belgische kust biedt niet alleen prachtige stranden en bruisende steden, maar ook indrukwekkende natuurgebieden die zeker een bezoek waard zijn.
Van het Zwin Natuur Park tot het Natuurpark Westkust, deze 10 mooiste natuurgebieden zullen je verrassen met hun schoonheid en diversiteit. Dus, plan je volgende uitstapje naar de Belgische kust en ontdek de ongerepte natuur die dit gebied te bieden heeft!

Picture of Vakantiewoning Zeevibes
Vakantiewoning Zeevibes

Uw ideale vakantiewoning aan de Belgische kust.

Tevreden huurders

Facebook
Email
LinkedIn
WhatsApp
Blijf op de hoogte van onze jaarlijkse kortingsacties

Gratis weekendje weg aan de Belgische kust

Schrijf u in en maak kans op een gratis weekendje in Oostduinkerke.

Op 1 Juli 2024 worden de 2 winnaars bekend gemaakt!

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed